Verkeersinzichtelijk rijden

Gepubliceerd op 22 januari 2023 om 12:00

Verkeersinzichtelijk autorijden zou je ook anticiperend rijden kunnen noemen, want het betekent dat je gevaren herkent en daarop kunt handelen. Dat verhoogt niet alleen je eigen veiligheid, maar ook die van andere verkeersdeelnemers.

Bijvoorbeeld, breed kijken. Je rijdt naar een rotonde toe, en je wilt rechtsaf slaan. Rechts naast je is een fietspad waar je zojuist 2 fietsers inhaalt. Bij de rotonde moet je even wachten op een auto van links die vlak voor jou passeert. Jij gaat rechtsaf en opeens zijn daar die fietsers weer. Opeens? Niet als je daar al rekening mee hield door anticiperend te rijden. 

ANTICIPEREND RIJDEN

Anticiperend en samenwerkend rijden brengt veel meer, zowel qua veiligheid als qua brandstof- of energie verbruik.

Veel automobilisten kijken niet breed genoeg en net niet ver genoeg vooruit. Wie verder vooruit kijkt en ziet dat er in de verte een verkeerslicht op rood springt, kan alvast van het gas gaan en de auto veilig laten uitrollen. Als leuke bijkomstigheid, zeker gezien de huidige brandstof- en energie prijzen, verbruikt je auto dan ook nog eens een stuk minder.

 

De term ‘defensive driving’ die door de jaren heen ingeburgerd is geraakt, is wellicht niet meer allesomvattend. ‘Verdedigend rijden’ is niet de juiste aanpak, anticiperend rijden wel. In het verkeer ben je namelijk niet alleen en moet je rekening houden met gevaar wat zich mogelijk zou kunnen voordoen als jij niet handelt.

Laat jezelf niet onbewust afleiden, en blijf bewust met het verkeer bezig.

Principe van SAFE

Een handig geheugensteuntje voor anticiperend en verkeersinzichtelijk rijden is het SAFE principe.

SAFE staat voor:

S: See and be Seen:

Dus kijk, kijk nog een keer en wees zichtbaar.

A: Always a way out:

Hou ruimte tussen jou en je voorligger zodat je altijd ruimte hebt om op tijd te remmen of om uit te wijken om een aanrijding te voorkomen. Dat geldt ook voor achteropkomend verkeer dat jou te laat opmerkt.

F: Far and wide view:

Kijk ver vooruit, en kijk breed. Hoe sneller je rijdt, hoe smaller je gezichtsveld wordt. Met breed en ver kijken ben je in staat mogelijk gevaar vroegtijdig te herkennen en hierop te handelen.

E: Ever aware:

Wees altijd alert. Dus laat je niet afleiden. Gebruik rijhulpsystemen als een extra paar ogen en let extra goed op binnen de bebouwde kom.

vvcr